Shiatsupraktijk De MetaMORPHOse Zacht in je Kracht

namikoshi shiatsu

Wat is Namikoshi Shiatsu?
De Japanse drukpuntmassage Shiatsu is een heerlijke ontspannende, zachte massage om u weer in balans te brengen. De behandeling wordt uitgevoerd door met de duimen en soms ook handpalmen een lichte druk te zetten op de huid. Doordat de massage via drukpunten vlak onder de huid werkt, is de massage niet belastend voor het lichaam zoals een reguliere spiermassage kan zijn.

De naam komt van de Japanse karakters “SHI” dat duim betekent, en “ATSU” dat druk betekent.
Het is dus letterlijk druk uitoefenen met de duim. Het vergt een jarenlange studie voor de Shiatsu-therapeut om deze duimdruk te doseren zodat hij tot de gewenste resultaten leidt.

Is dit weer een zweverige alternatieve therapie?
In Japan wordt drukpuntmassage in verschillende vormen al meer dan 1000 jaar toegepast. Deze moderne vorm van Shiatsu zoals ontwikkeld door Tokujiro Namikoshi is echter ontstaan uit gewoon uitproberen wat werkt (empirisch); als kind hielp hij zijn reumatische moeder bij het verminderen van haar pijnen en schreef voor zichzelf op wat goede resultaten gaf.

Medisch onderlegd
Later ging hij klassieke medicijnen studeren waardoor zijn behandelmethode verankerd werd in wetenschappelijk medisch verantwoord werken. Zijn zoon, kleinzoon en inmiddels achterkleinzoon zetten deze gemengde traditie voort. Allen hebben gestudeerd als medisch arts naast hun studie in Shiatsu. Het onderwijs aan de Namikoshi Shiatsu-therapeuten bevat ook verplicht een fors stuk medische basiskennis.
Namikoshi Shiatsu wordt in het moderne Japan sinds 1957 als officiële therapie erkend en gereguleerd door het Ministerie van Gezondheid en Welzijn. Miljoenen Japanners maken dan ook, zowel preventief als in klachtenbehandelingen, gebruik van Shiatsu.
Wie er oog voor heeft zal zien dat de drukpunten grotendeels overeenkomen met de meridiaanpunten uit de Traditionele Chinese Medicijnleer ofwel TCM. Daarom willen we nogmaals benadrukken dat Namikoshi Shiatsu niet leunt op de Chinese leer maar echt door ervaring en experimenteren (empirisch) is gekomen tot het gebruik van deze punten. Wel leren de Shiatsu-therapeuten ook elementen uit de TCM waarvan gebleken is dat ze toepasbaar zijn bij het behandelen van cliënten.Voor wie is Shiatsu geschikt?
Namikoshi Shiatsu is voor iedereen geschikt. Het is een niet-invasieve en fysiek niet zware behandeling die het zelfgenezend en zelfregulerend vermogen van het lichaam ondersteunt. Soms is Shiatsu niet afdoende om een klacht te behandelen. Door mijn medische kennis kan ik dat tijdig herkennen en zal ik een cliënt altijd doorsturen naar een reguliere hulpverlener.

Helpt Shiatsu alleen bij lichamelijke kwalen?
Mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezond lichaam)
De oude Romeinen zeiden het al, in navolging van de klassieke Grieken. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. De moderne Westerse geneeskunde ontdekt trouwens steeds meer de samenhang tussen lichaam en geest; hoe mentale klachten tot fysieke ongemakken kunnen leiden en andersom de geest belast kan worden door lichamelijke kwalen. Zie bijvoorbeeld de toenemende kennis over psychosomatische klachten, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van psychofarmaca, stemmingsbeïnvloedende middelen en toenemende kennis over hormonen zoals serotonine, oxycitine en dopamine.
Denk ook aan oud-Nederlandse gezegden als ‘een brok in de keel’, ‘een steen op de maag’, ‘har(t)dnekkig’ en dan is meteen duidelijk dat ook wij van oudsher al weten dat er een verband is tussen emoties en lichamelijke verschijnselen. Heel vaak realiseren we ons niet eens meer waar onze klachten, zoals bijvoorbeeld lage rugpijn, vandaan kwamen. We lopen er al zo lang mee rond dat de echte oorzaak niet meer gezien wordt. Maar rond blijven lopen met klachten veroorzaakt weer stress en zo ontstaat een negatief patroon. Namikoshi Shiatsu is bij uitstek geschikt om zo’n patroon te doorbreken en ontspanning te geven.

Daarom is Shiatsu een geschikte lichamelijke ingang om zowel uw puur fysieke klachten alsook emotionele blokkades, die zich weer kunnen uiten als lokale klachten elders in het lichaam, aan te pakken en de natuurlijke balans van het lichaam te herstellen.
Door de fysieke stimulatie van de drukpunten worden de lymfen geactiveerd in het wegwerken van opgehoopte afvalstoffen, wordt de natuurlijke hormoonhuishouding gestimuleerd waardoor u zich beter gaat voelen.


Zijn alle Shiatsu-therapeuten hetzelfde opgeleid?
Inmiddels zijn er in Nederland ook andere vormen van Shiatsu die wel stoelen op oude tradities, zoals de Iokai en Zen Shiatsu. Deze zijn niet medisch onderbouwd zoals de Namikoshi Shiatsu die ik geef. Bij mij bent u echter verzekerd van een gedegen en op medische kennis gestoelde behandeling, die door vele artsen erkend wordt als complementaire zorg.

Neem contact op
NEEM CONTACT OP

Coralien van Rossum
06 - 20 38 84 96

Zelf iets doen aan de pijn in je nek en schouders? Download mijn E-book.ADRES

Drielse Wetering 53
1509 KP Zaandam
Google maps


M   06 - 20 38 84 96
E   info@demetamorphose.nl
W   www.demetamorphose.nl
kvk   37151537
btw   NL001311833B28

OPENINGSTIJDEN

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:00 - 13:00
Woensdag 12:00 - 20:00
Donderdag 12.00 - 20:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag 09:00 - 17:00
Zondag Gesloten